Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan uw gezondheid. Zelfs met een aandoening of klachten is er meer mogelijk dan u denkt. Juist dan is bewegen een goede manier om aan uw gezondheid te werken. Voor mensen met artrose klachten of oncologische problematiek hebben wij een  beweegprogramma.
In kleine groepjes volgt u een programma op maat onder begeleiding van een speciaal opgeleide fysiotherapeut.

Beweegprogramma artrose

Artrose is een beschadiging van het kraakbeen in een gewricht.

De symptomen van artrose zijn pijn, (ochtend)stijfheid, krachtverlies en verminderde bewegelijkheid van het gewricht. U kunt hierdoor ernstig gehinderd worden in uw dagelijkse activiteiten. Vaak denkt men dat ze met artrose rustig aan moeten doen en het bewegen moeten beperken. Niets is minder waar.

Bewegen heeft specifieke positieve effecten op artrose:

  • Vergroten of in ieder geval in stand houden van de bewegelijkheid van de (aangedane) gewrichten
  • Verminderen van de pijnklachten
  • Vergroten van het spieruithoudingsvermogen
  • Verbetering van de kraakbeenvoeding
  • Verbetering van de stabiliteit van de (aangedane) gewrichten
  • Verbetering van de coördinatie van de (aangedane) gewrichten
  • Vergroten van de botdichtheid

Beweegprogramma oncologie

Mensen met een oncologische voorgeschiedenis merken vaak , nog lang na het stoppen van het behandeltraject,  bijwerkingen van de operatie, bestraling en/of de chemotherapie. Vooral (extreme) vermoeidheid en afname van conditie zijn veelgehoorde klachten. Bij het beweegprogramma oncologie gaan we samen werken aan de opbouw van de algehele conditie en het verbeteren van de spierkracht. Daarnaast zal er ook aandacht zijn voor eventuele individuele klachten zoals mobiliteitsvermindering of vorming van lymfeoedeem.

Mensen die behandeld zijn voor kanker zijn gebaat bij het herwinnen en onderhouden van een actieve leefstijl. Fit zijn voor /tijdens en na behandeling is van groot belang.

Positieve effecten op de kwaliteit van leven van een actieve leefstijl zijn aangetoond; het draagt bij aan de overlevingskans en het kan een aantal risicofactoren voor (het terugkeren van) kanker verminderen. Daarnaast vermindert ook het risico op andere chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten.

Deelname

Deelname aan het beweegprogramma geschiedt op verwijzing van uw specialist of huisarts.

De eerste afspraak is altijd individueel en duurt ongeveer één uur. Tijdens deze intake willen wij een zo goed mogelijk beeld van u krijgen zodat het te volgen oefenprogramma zo goed mogelijk op u is afgestemd. Er worden persoonlijke doelstellingen bepaald, enkele testen gedaan en u vult diverse vragenlijsten in. Vervolgens wordt voor u het meest geschikte trainingsprogramma bepaald

Het trainingsprogramma kan bestaan uit:

  • Conditietraining
  • Spierkrachttraining
  • Ontspanningsoefeningen

De conditie- en krachttraining zorgen ervoor dat uw algehele conditie stabiel blijft of vooruitgaat.

Er wordt getraind in kleine groepen onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Hierdoor is er veel persoonlijke aandacht en worden de oefeningen op een goede en verantwoorde manier uitgevoerd. Iedere training duurt één uur. Deelname is mogelijk voor 1 of 2x per week. Uitgangspunt is dat we 2x per week individueel starten. Na een aantal trainingen stroomt u in een groep. Na 3 maanden volgt een eerste evaluatie, waarbij onder andere gekeken wordt hoe de eerste fase is verlopen, of u al doelstellingen bereikt heeft en of voortgang in dezelfde frequentie zal plaatsvinden.

Vergoeding

De meeste zorgverzekeraars vergoeden eens in de 2 a 3 jaar deelname aan een beweegprogramma. Voor informatie over de vergoeding vragen wij u contact op te nemen met uw eigen zorgverzekeraar.

Fysiotherapeuten

Inge Hermans