Een handtherapeut is een erkende, ervaren fysiotherapeut, die gespecialiseerd is in de beoordeling en behandeling van klachten van de hand en onderarm middels uitgebreide nascholing en klinische ervaring.

Aandoeningen in de handregio geven al snel een belemmering in het dagelijks leven. Handtherapie richt zich op de revalidatie van mensen met deze belemmeringen. Het doel van de therapie is dan ook om zo snel mogelijk terug te keren naar zelfstandigheid, werk en hobby.

Handtherapie wordt ingezet voor verschillende aandoeningen te denken aan:

  • Blessures of letsels aan vinger, hand of pols, bijvoorbeeld als gevolg van een breuk een afgescheurde pees of een gewricht uit de kom
  • Klachten als gevolg van overbelasting en CANS (RSI) zoals peesontstekingen (bijvoorbeeld M. Quervain), triggerfingers en tennisellebogen, alsmede zenuwbeklemmingen zoals het Carpaal tunnel syndroom
  • Gewrichtsontstekingen en gewrichtsslijtage (reuma en artrose)
  • CPRS 1 (chronisch regionaal pijnsyndroom), voorheen posttraumatische dystrofie
  • Onbegrepen chronische polsklachten
  • Revalidatie na operatie in de handregio, bijvoorbeeld na een ongeval, bij Dupuytren of het Carpaal tunnelsyndroom.

De adviezen en/of behandelingen van uw handtherapeut kunnen zeer uiteenlopend van aard zijn, bijvoorbeeld met behulp van statische spalkjes, op maat gemaakte softcast of neopreen braces, littekenbehandeling en veel oefentherapie. Hierbij wordt altijd gekeken naar het gebruik en naar uw activiteiten in het dagelijks leven.

Fysiotherapeuten

Karin Bonthuis