Eigenschappen van de tape.

In het medical tape concept wordt gebruik gemaakt van een elastische, katoenen tape met een antiallergische lijmlaag. Het materiaal ventileert en is 140% rekbaar, wat vergelijkbaar is met de rekbaarheid van de huid. De tape wordt op de huid aangewreven en kan maar een keer aangebracht worden. De tape kan meerdere dagen gedragen worden en is waterbestendig. Er kan mee gedoucht worden. Voor het opbrengen van de tape moet de huid schoon, droog en vetvrij zijn. Het is geen probleem om over haartjes heen te tapen, zolang de tape maar op de huid hecht. Als er teveel beharing is, moet die afgeschoren worden. Medical tape hecht beter als het materiaal warmer wordt. Soms ontstaat er kortdurend (10-20 minuten)  jeuk onder de tape. Dat is geen probleem. Bij jeuk of irritatie die langer duurt dan een half uur, moet de tape verwijderd worden. De tape moet wel voorzichtig verwijderd worden. Bij voorkeur flink nat maken , de huid strak trekken en de tape van boven naar onder van de huid rollen. Er kan flinke huidirritatie ontstaan als de tape onzorgvuldig verwijderd wordt!

Effecten.

Bij de meeste toepassingen van medical tape wordt gebruik gemaakt van de rekbaarheid van de tape ten opzichte van de rekbaarheid van de huid. De huid van het te behandelen gebied wordt gerekt door de spieren en gewrichten in de  juiste positie te brengen. De tape wordt vervolgens zonder rek op de huid gelegd. Hierdoor wordt de huid opgetild, waardoor drukvermindering ontstaat en circulatieverbetering. Binnen het Medical Taping Concept wordt het fysiologisch bewegen ondersteund in plaats van geremd zoals Conventionele sporttape doet. Het lichaamseigen herstelproces wordt hiermee geactiveerd. Door de tape op verschillende technieken toe te passen zijn dit de effecten op het weefsel;

  • spierfunctie verbeteren door spanning te reguleren.
  • ondersteunen gewrichtsfunctie.
  • bloedcirculatie en lymfe afvoer stimulatie.
  • segmentale beïnvloeding ( via huidzones stoornissen in organen behandelen, bijv COPD, hooikoorts, menstruatie klachten, misselijkheid)

Fysiotherapeuten

Inge Hermans

Stephanie van Mourik

Karin Bonthuis